Javnaðarflokkurin

Javnaðarflokkurin er et færøsk parti. Det er dermed berettiget til at opstille medlemmer til Folketinget i Danmark som en del af Rigsfællesskabet.

Partiet har et af de to færøske mandater i Folketinget, og siden 2011 har partiets repræsentant været Sjúrður Skaale. Udover at være politiker er han også sanger, skuespiller og journalist.

Direkte oversat betyder Javnaðarflokkurin Lighedspartiet, men partiet kalder sig på dansk Det Socialdemokratiske Parti. Så det er altså direkte søsterparti til socialdemokraterne i Danmark, og fungerer i Folketinget som en del af den socialdemokratiske gruppe.

I det følgende fortæller vi mere om Javnaðarflokkurin – de færøske socialdemokrater.

Partiets historie

Partiet blev officielt stiftet i 1925, selvom det egentlig startede som en sammenslutning af flere socialdemokratisk orienterede foreninger. Det fik sit nuværende navn i 1926, hvor det samtidig udkom med et partiprogram, der var umiskendeligt socialdemokratisk, men samtidig med specifikt færøske punkter.

Javnaðarflokkurin stillede først op til Lagtinget – det færøske parlament – i 1928, hvor det fik to mandater. Op igennem 1930’erne gik partiet frem – blandt drevet af den store økonomiske krise i den periode, og den deraf følgende arbejdsløshed.

Efter 2. Verdenskrig fik Færøerne hjemmestyre fra 1948. Partiet var med i arbejdet med den færøske hjemmestyrelov, og i 1958 vandt partiet valget, og fik sin første lagmand – det, der på Færøerne svarer til statsminister.

Rolle i Folketinget

Partiet har – kun afbrudt af enkelte perioder – haft et af de to færøske folketingsmedlemmer siden 1950’erne. Aktuelt er det som nævnt er det Sjúrður Skaale, der sidder i Folketinget for Javnaðarflokkurin, og det har han gjort siden 2011.

Færøudvalget

Meget af Folketingets politik om Færøerne varetages af Færøudvalget, hvor Sjúrður Skaale er formand.

Udvalget er sammensat af 17 medlemmer af Folketinget, og fokus er på de emner, der har med forhold på Færøerne eller samarbejdet mellem Færøerne og Danmark at gøre.

Blandt andet arbejder Færøudvalget med lovgivning, der som vedrører de retslige forhold mellem Danmark og Færøerne, og de dele af færøsk lovgivning, som Hjemmestyret på Færøerne ikke har overtaget. Det gælder bl.a. det danske bloktilskud til Færøerne og de fælles berøringsflader med EU.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *