I Danmark har vi ikke kun ærkedanske partier, som du kan stemme på. Færøerne er også repræsenteret blandt andet med deres parti Sambandsflokkurin.

Sambandsflokkurin partiet har fokus på erhvervsudvikling og en række kulturelle spørgsmål, og så er de tilhængere af rigsfællesskabet – altså den administrative opdeling af Det Danske Rige, der både omfatter Danmark, Færøerne og Grønland.

Historien bag Sambandsflokkurin

Sambandsflokkurin blev stiftet i 1906, som en modreaktion mod de nationalistiske strømninger, der begyndte at præge Færøerne helt tilbage i 1800-tallet. Da Selvstyrebesværgelsen begyndte at sætte krav om særligt en officiel anerkendelse af det færøske sprog, opstod der især bekymringer for partiets medlemmer og tilhængere, idet de var bange for, at det ville få negative konsekvenser for Færøernes stilling i det danske rige.

Som modsvar opstod omtrent samtidigt partiet Sjálvstýrisflokkurin, hvorfor beboerne på Færøerne altså har mulighed for at tilslutte sig det ene eller det andet afhængig af deres egne meninger. Dog er meningerne omtrent komplet modsatte af hinanden, hvorfor en middelvej kunne være ønskelig for nogen.

Folkeafstemning om hjemmestyre

Mange større områder og øer, der på mange måder adskiller sig fra det land og det politiske samfund, der har styret i det givne land, så vil der opstå en situation, hvor befolkningen skal tage stilling til, om de endnu vil bevare deres politiske tilknytning. Denne situation opstod for Færøerne tilbage i 1946, og som et stort chok for partiet Sambandsflokkurin, var der et knapt flertal på ja-siden. Resultatet blev dog ikke som det første godkendt af Danmark, der kun gik med til udvidet selvstyre.

Hvad der til gengæld kan virke overraskende er, at formanden for Sambandsflokkurin Andrass Samuelsen alligevel blev valgt ind til at skulle danne regering, og faktisk holdt regeringen indtil 1950, hvor partifællen Kristian Djurhuus tog over.

Sambandsflokkurin partiledere

Igennem årene har Sambandsflokkurin skiftet partileder i alt 10 gange, og rækkefølgen lyder som følgende:

  • Fríðrikur Petersen (1906-1917)
  • Oliver Effersøe (1917-1924)
  • Andras Samuelsen (1924-1948)
  • Johan Poulsen (1948-1970)
  • Trygvi Samuelsen (1970-1974)
  • Pauli Ellefsen (1974-1990)
  • Edmund Joensen (1990-2001)
  • Lisbeth L. Petersen (2001-2004)
  • Kaj Leo Johannesen (2004-2015)
  • Bárður á Steig Nielsen har siddet siden 2015.

Bárður á Steig Nielsen har siddet siden 2015.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *