Radikale Venstre

Radikale Venstre er den dag i dag et af de ældste partier i folketinget. Siden det blev grundlagt i 1905, er der sket meget i partiet, og dets rolle i dansk politik har også ændret sig med årene. Traditionelt er det kendt for at være et midterparti, som kan tippe magtskålen i dansk politik. Med en “ansvarlig” økonomisk politik og en mere progressiv værdipolitik er det også et parti, som har appelleret særligt til de veluddannede danskere.

Overvejer du, om du skal stemme på Radikale Venstre? Her kan du læse mere om, hvad partiet står for, og hvad dets mærkesager er. 

Radikale Venstres historie

Radikale Venstre blev grundlagt i begyndelsen af 1900-tallet af en gruppe tidligere medlemmer fra Venstre. Det skete i Odense den 21. maj 1905. 

Dengang blev partiet bl.a. dannet pga. en gruppe Venstre-folketingsmedlemmers uenigheder med resten af partiet om bl.a. forsvarspolitik. Radikale Venstre opstod på baggrund af antimilitarisme og troen på almindelig valgret til alle. Der var også især et liberalt fokus på frihedsrettigheder til alle, som også i dag er en af grundstenene i partiet. 

Ideologisk placering

Radikale Venstre er et midterparti i dansk politik. De har indgået i regeringer med både rød og blå blok, hvorfor de tit har haft magten til at vælge, hvem der skulle i regering. 

Fordelingspolitisk ligger partiet en anelse til højre for midten. Der er altså tale om en borgerlig fordelingspolitik. Værdipolitisk er partiet højt oppe på aksen og altså meget progressivt. 

Radikale Venstres mærkesager i dag

Radikale Venstre har i dag flere mærkesager, som de kæmper for. Her kan du læse mere om udvalgte mærkesager. Læs meget mere på Radikale Venstres hjemmeside. 

Asyl og flygtninge

Radikale Venstre kæmper for en mindre stram udlændingepolitik. De mener, at Danmark i løbet af årene har fået en alt for stram flygtningepolitik, og at det betyder, at vi fralægger os vores ansvar i en global verden. I stedet for symbolpolitik skal Danmark føre en politik, som virker, og hvor vi rent faktisk ændrer noget. 

Radikale Venstre mener, at vi skal droppe nyere stramninger som smykkeloven og grænsebomme. Danmark skal igen tage imod kvoteflygtninge, og vi skal investere mere i Afrika, så færre vil have brug for at flygte. Samtidig er det altafgørende, at EU går sammen om at finde fælles og solide løsninger, så de enkelte nationer ikke forsøge at løse problemerne ved at lukke sig mere sammen om sig selv. 

Stærkt Europa og EU

Radikale Venstre er pro-EU. De anser EU, som en fredsskabende institution, som binder de europæiske nationer sammen i et fællesskab baseret på fælles værdier som fx demokrati og menneskerettigheder. 

I tider med stærke højrenationale kræfter og Putin mod øst mener de, at det er særligt vigtigt, at EU styrkes.

Klima og grøn omstilling

Radikale Venstre er kendt for at være et af de grønneste partier i dansk politik. De kæmper for mere og hurtigere grøn omstilling. Radikale Venstre vil gerne reformere det danske transportsystem, så det bliver mere grønt. De vil også sætte mere fart på den grønne omstilling af landbruget. 

Mere fokus på forskning

Radikale Venstre tror på, at vi ved at investere mere i uddannelser og forskning og forskellige slags nyskabende miljøer kan være bedre rustet til at løse nogle af de problemer, som fremtiden kan komme til at byde på. 

Der skal ikke skæres mere i universiteternes budget. I stedet for at anvende mindst 1% af BNP på forskning, som er målet lige nu, skal 1% ses som et slags bundniveau. Universiteterne skal have mere frihed, og der skal skabes bedre rammer for nye iværksættere i Danmark. 

Andre mærkesager

Radikale Venstre har mange flere mærkesager end de her nævnte. Du kan læse meget mere på deres hjemmeside, hvor du også kan læse hele deres partiprogram. 

Del denne artikel
Previous Post: Det Konservative Folkeparti

October 5, 2022 - In FV2022, Folketinget, Partier

Next Post: Venstre – alt du skal vide om det politiske parti

October 5, 2022 - In FV2022, Folketinget, Partier

Relaterede artikler

Skriv et svar

Your email address will not be published.