Siumut – Kampen mod Færøernes frigørelse fra Danmark

Når man tænker på dansk politik, så er det oftest de danske partier, som man tænker på som det første. Dog er der faktisk også en række Færøske partier, som er relevante indenfor dansk politik – i hvert fald dansk udenrigspolitik.

Ét af de partier, er partiet Siumut. Siumut betyder fremad, hvis du oversætter det til dansk, og det er netop det, som partiet står for. Deres ideologi er baseret på demokratisk socialisme, men de har samtidig et stærkt ønske om at frigøre Færøerne fra Danmark og gøre op med den danske kolonialisme.

Historien bag partiet

Partinavnet Siumut er ikke oprindeligt politisk. I stedet er det en fortsættelse af den såkaldt Siumut-bevægelse, der fandt sted i starten af 1970’erne, der havde samme formål, som partiet har i dag – nemlig at gøre op med den danske kolonialisme.

Kun få år efter i 1975 blev kravet om grønlandsk selvbestemmelse formuleret i bladet Sujumut, og de mødte stor opbakning fra den grønlandske befolkning.

Sidenhen er denne faldet stødt fra 13 ud af 21 mandater og 46,1% af alle stemmerne til 10 ud af 31 mandater og kun 30,1% af stemmerne. De sidste år har der dog være større svingninger i tallene end før, og derfor er det svært at konkludere på, hvad fremtiden for partiet helt præcist vil bringe. Måske det har også noget at gøre med samfundsudviklingen på Færøerne?

Vil Færøerne adskilles fra Danmark?

I Færøsk politik vil det ofte være spørgsmålet om, hvorvidt Færøerne fortsat skal høre ind under det danske styre, der fylder hos partierne. Siumut er et af de partier, der går ind for at adskille de to styrer, og man kan derfor tilnærmelsesvist holde lidt øje med, hvor befolkningen står i forhold til spørgsmål ud fra deres opbakning.

Opbakning kan i grove træk betragtes som konstant helt indtil år 2009, hvor Siumut for første gang kunne finde sig selv i oppositionen overfor partierne Inuit Ataqatigiit, Demokraterne (grønlandsk parti) og Kandidatforbundet. I de senere år er antallet af stemmer rent procentmæssigt faldet, med undtagelse af 2013, hvor de så en stigning fra 26,5% til hele 42,8%.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *