Moderaterne er et nyt midterpolitik i dansk politik. Det er stiftet i 2022 af ingen mindre end tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. Er du endnu ikke helt sikker på, hvem Moderaterne er, og hvad de står for? Så læs med her, hvor du kan læse mere om partiets baggrund og politik.

Der er sandsynligvis snart folketingsvalg, og så skal vi alle finde ud af, hvem vi gerne vil stemme på. Til det er det vigtigt at vide, hvad de forskellige partier står for. Læs meget mere her om Moderaterne og deres mærkesager. 

Partiets historie

Moderaterne er stiftet af tidligere statsminister og formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussen. Partiet blev officielt stiftet d. 5. juni 2022. På det tidspunkt havde skabelsen af det nye parti været undervejs i flere år. 

Løkke gik i gang med at stifte Moderaterne efter et internt opgør i Venstre, som endte med, at både han og Kristian Jensen fratrådte deres poster. Senere meldte Løkke sig helt ud af Venstre, og herefter gik han i gang med at formulere de nye tanker, som skulle blive grobunden for stiftelsen af et nyt parti. 

Ideologisk ståsted

Moderaterne er et midterparti. De kalder sig selv for et “centrumorienteret borgerligt parti”. Et af Moderaternes store mål er et opgør med blokpolitikken. De kæmper for en regering henover midten, som skal være i stand til at varetage de opgaver og kriser, vi som samfund står overfor. 

Moderaternes mærkesager

Her kan du læse mere om nogle af Moderaternes mærkesager. Læs meget mere på Moderaternes egen hjemmeside. 

Velfærdsområdet har brug for en mindre revolution

Moderaterne mener, at velfærden er udfordret for mange steder i Danmark, og at det går ud over for mange mennesker. Det skal der gøres noget ved. 

Moderaterne vil bl.a. lave en tillidsreform, der skal mindske graden af bureaukrati i de offentlige institutioner. De vil give tilliden tilbage til medarbejderne og ledelserne i de forskellige institutioner.

Samtidig vil de også omorganisere velfærdsinstitutionerne, så de får de samme frihedsgrader som private virksomheder, mens de fortsat er offentlige.

Grøn konsekvens

Moderaterne tager det som en selvfølge, at Danmark i de kommende år skal blive CO2-neutralt. De har flere forslag, som skal kunne hjælpe dette på vej. 

Bl.a. vil de udvikle et CO2-mærke til brug på produkter. Det skal gøre det nemmere for forbrugeren at vælge klimavenligt. 

De vil prioritere, at det offentlige udelukkende skal indkøbe grønne løsninger. En CO2-afgift skal også indgå som et vigtigt led i den næste skattereform. 

Omlægning af sygehusvæsenet

Sygehusvæsenet skal omorganiseres ifølge Moderaterne. De vil nedlægge regionerne og i stedet samle Danmarks sygehuse under én ledelse. Sygehusvæsenet skal inddeles i hhv. akutberedskab, hospital og det nære sundhedsvæsen.

Moderaterne vil også sikre et velfungerende akutberedskab i hele Danmark. Det skal altid være muligt at få hjælp i nødsituationer. 

Sidst men ikke mindst vil Moderaterne ændre sundhedsvæsenet, så psykisk sygdom ligestilles med fysisk sygdom. De vil bl.a. lave et pakkeforløb til folk med psykisk sygdom, som er inspireret af det, som bruges til kræftpatienter. 

Læs meget mere om Moderaternes politik og mærkesager på deres hjemmeside!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *