Liberal Alliance – Du kan godt

Sådan lyder det fra Danmarks blå parti, Liberal Alliance. Men hvad er det egentlig, de mener, at du kan?  De forklarer selv, at man som dansker kan nå meget længere, hvis man vælger at se op i stedet for at kigge indad og ned. Det er ikke staten, der skal hjælpe en med at få ting løst, man skal derimod selv gøre noget, for at vi alle kan få en bedre verden. Det gør man ved at tro på sig selv og være stærk, det er det du kan ifølge Liberal Alliance.

Liberal Alliances stiftelse

Liberal Alliance så dagens lys tilbage i 2007, dengang under navnet Ny Alliance. Stifterne var Naser Khader, Anders Samuelsen og Gitte Seeberg. Allerede ved valget i november havde partiet fem mandater i Folketinget. Året efter skiftede Ny Alliance navn til Liberal Alliance, og med navneskiftet offentliggjorde man samtidig et nyt partiprogram, hvor der var et større fokus på liberal politik. Efter de nye forandringer forlod Naser Khader i 2009 Liberal Alliance, og Anders Samuelsen tiltrådte som politisk leder. Imens dette sker danner politikeren Simon Emil Ammitzbøll partiet Borgerligt Centrum, der senere på året i 2009 lægges sammen med Liberal Alliance.

Nyere historie

Ved folketingsvalget i 2011 havde Liberal Alliance arbejdet hårdt for at sprede kendskabet til partiet, som resulterede i mere end 175.000 stemmer, hvilket betød ni mandater i Folketinget. Ved næste folketingsvalg i 2015 oplevede partiet igen fremgang, og denne gang kom de i Folketinget med 13 mandater. I 2016 blev Liberal Alliance for første gang et regeringsparti med Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister. Ved valget i 2019 gik Liberal Alliance ni mandater tilbage, og med det trak Anders Samuelsen sig som partileder, hvilket betød at Alex Vanopslagh kunne overtage posten som partileder.

Folketingsgruppe

I dag sidder Liberal Alliance i Folketinget med tre mandater: Alex Vanopslagh, Henrik Dahl og Ole Birk Olesen. Sidstnævnte begyndte sin politiske karriere tilbage i 2010 efter en karriere som journalist. I 2011 bliver han for første gang valgt til Folketinget, og han er siden blevet genvalgt ved valgene i hhv. 2015 og 2019. Da Liberal Alliance blev en del af VLAK-regeringen i 2016, blev Ole Birk Olesen transport-, bygnings- og boligminister. Henrik Dahl kom med på rejsen i 2014, da han stillede op som folketingskandidat og senere blev valgt ind ved valget i 2015. Ved næste valg i 2019 blev han genvalgt, og han er nu ordfører for områder som miljø, uddannelse og udenrigspolitik.

Partileder Alex Vanopslagh

Partiets tredje folketingsmedlem er Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance. Alex’ rejse mod posten som formand startede for alvor ved Liberal Alliance Ungdoms landsmøde i 2014, hvor han blev valgt som ny formand. To år efter blev han valgt som spidskandidat til kommunalvalget i 2017. Her blev han med 3.563 personlige stemmer en del af borgerrepræsentationen i Københavns Kommune. I 2019 blev han spidskandidat i Vestjylland efter Leif Mikkelsen valgte ikke at genopstille. Han fik 3.337 personlige stemmer ved folketingsvalget, og fire dage senere blev han politisk leder, efter Anders Samuelsen valgte at trække sig.

Meningsmålinger

I en periode efter sidste folketingsvalg begyndte man at snakke om, hvorvidt Liberal Alliance havde en fremtid. Det var med andre ord en svær opgave Alex Vanopslagh skulle løse, da han blev valgt som politisk leder for partiet. Med det snart forestående valg begynder meningsmålinger at fylde mere, og her står partiet til en fremgang på seks mandater, som det ser ud lige nu. Ifølge disse meningsmålinger står Liberal Alliance til at blive større end blandt andet Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet. Grunden til den store fremgang i meningsmålingerne skyldes blandt andet de unge, som i meningsmålingerne stemmer dem ind med hele 15 mandater.

TikTok-partiet

Og de unge ser ikke kun Alex Vanopslagh i debatter i fjernsynet, de ser ham især også på det sociale medie TikTok. Med mere end 28.000 følgere i skrivende stund har Liberal Alliance sat sig på den virtuelle TikTok-trone. Her lægges alt fra partiets egen politik til memes om Mette Frederiksen op. Flere videoer har hundredtusinder af visninger, hvilket har skabt en fanbase af unge mennesker, der følger med i dagligdagen på folketingets gange hjemme fra deres stuer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *