Frie Grønne – Danmarks nye antiracistiske, solidariske og kompromisløse klimaparti

Frie Grønne – Danmarks nye antiracistiske, solidariske og kompromisløse klimaparti

Frie Grønne er et relativt nyt part. Det blev stiftet den 20. april 2020 af Niko Grünfeld, Sikandar Siddique, der endnu er partileder, og Uffe Elbæk. Både Uffe Elbæk og Sikandar Siddique meldte sig ud af Alternativet for at stifte Frie Grønne, og dermed er mange af ideerne ensartede med Alternativet – dog er der selvfølgelig væsentlige forskellen på de to partier, idet behovet for at starte et nyt og anderledes viste sig.

Frie Grønnes mærkesager

Frie Grønne er overordnet set kendte for at kæmpe for en række antiracistiske tiltag, øget skabelse af solidaritet og klimalove, der skal sikre planetens fremtid.

Hele samlingen af deres mærkesager er dog som følgende:

 • Antiracisme
 • Solidaritet
 • Klimaaktivisme
 • Natur og Biodiversitet
 • Integration og flygtninge
 • EU
 • Kunst og Kultur
 • Civilsamfundet
 • Retspolitik
 • Boligpolitik
 • Ligestilling

De placerer sig på venstre side af det politiske spektrum med deres holdninger med ideologierne grøn Ideologi og humanisme.

Antiracisme

Antiracisme er det første, som man gør sig bemærket, at de Frie Grønne kæmper for. De vil gerne have et frit og mangfoldigt Danmark, der er åbent for alle.

Mange danskere går rundt og betragter Danmark som værende ikke racistisk, og det er også rigtigt! Dog betyder det ikke, at der ikke er racisme i Danmark, og at det ikke er et problem. Der er racistisk lovgivning i form af etnicitetskravet for udsatte boligområder, ghettoloven, politi der trækker dem til side på gaden bare lige for at høre – alt dette er fakta, som Frie Grønne gerne vil gå ind og ændre.

Solidaritet

Antiracisme og solidaritet går på mange måder hånd i hånd. Dog indebærer solidariteten meget mere end blot inklusion i forhold til mennesker, fra andre lande. Det inkluderer nemlig også et mindre spænd mellem rig og fattig, begrænsningen af ulighed og meget andet.

Frie Grønne går især ind og kritiserer den neoliberale model, som Danmark følger i dag. De mener, at den er kapitalistisk og belønner grådighed blandt de rigeste. Og det vil de gerne gøre noget ved.

Klima

Klimaet er den tredje af de tre store mærkesager, som de Frie grønne går ind og kæmper for. Det inkluderer både klimaaktivisme, men også naturen og biodiversiteten.

Klimadebatten er utroligt vigtig, og det er nærmest umuligt at komme udenom den – særligt som politiks parti. Du bliver nødt til at tage stilling.

Frie Grønne mener, at klimaet har nogle planetære grænser, og dem bliver vi nødt til at respektere, hvis vi gerne vil bevare vores planet. De vil ikke blot støtte de tiltag, hvor man gøre noget – for det er ikke nok. Klimakrisen presser på, og derfor er det vigtigt, at vi får gjort nok hurtigt nok.

Én af de måder hvorpå de vil vende års tilbagegang indenfor klima, er ved at skabe en fri, vild og levende natur. De vil stoppe rovdriften på naturen – ikke blot på dyr, men også på træer og planter. Det vil give naturen mere plads og dermed være et lille skridt i den rigtige retning for planeten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *